A Mikológiai osztály 2.100,kórházi-klinikai betegektől származó mintát dolgozott fel. A leggyakoribb fonalas gomba a Trichophyton rubrum volt, a sarjadzógombák közül a Candida albicans dominált. Vizsgálatot végeztek gombaellenes hatóanyagokkal kezelt textilanyagokkal is. A törzsgyűjteményt beteganyagból származó élesztőgomba fajokkal és környezeti mintákból izolált allergén gombafajokkal bővítették.Folytatták vese- és májtranszplantált betegek mikológiai vizsgálatát. Különböző beteganyagból származó gombatörzsek antimikotikus érzékenységét vizsgálták, valamint különböző tesztek összehasonlítását végezték.Összegezték a különböző beteganyagokból kitenyészett sarjadzógomba fajok rezisztencia megoszlását.

    A Parazitológiai osztály 8.743 anyagot vizsgált. A hazai congenitális toxoplasmosisra vonatkozó adatokat folyamatosan dolgozták fel. Az echinococcosis szerodiagnosztikájában bevezették a Western-blot alkalmazását. A Demodex fertőzés szűrővizsgálatát ragasztócsíkos eljárással 188 tünetmentes önkéntesen végezték. Az enterális vizsgálatok közül 264 esetben in vitro tenyésztéssel amplifikálták a parazitát. A fals negativitás gyakoriságát pedig a parazita antigének székletből történő direkt kimutatásával csökkentették. 374 esetben Giardia lamblia, 138 esetben Entamoeba histolytica, illetve 19 esetben Cryptosporidium specifikus koproantigént kimutató ELISA vizsgálat történt. Protozoon fertőzést a vizsgált személyek 6,1%-ában diagnosztizáltak. A feltételes patogének között a Blastocystis hominis volt a leggyakoribb. Helmint fertőzöttség a vizsgált személyek 0,6%-ánál fordult elő. Közülük kiemelendő a 2 Strongyloides fertőzés. Toxoplasmosisra 3.218 személyt, Echinococcosis fertőzésre 1.023 személyt vizsgáltak. Trichinella szeropozitivitás egy családon belül 3 személy esetében fordult elő. Az egzotikus parazitózisok közül 2003-ban 1 importált leishmaniosist és 7 importált malária esetet diagnosztizáltak. Amoebosist 5 személynél mutattak ki.

    A Fágtipizálási és molekuláris epidemiológiai osztály 352.864 fágtípus-meghatározási, bakteriocin kimutatási, tipizálási és antibiotikum érzékenységi vizsgálatot, valamint 50.349 kiegészítő tipizálási vizsgálatot végzett. Folytatódott a multirezisztens DT104 és nem-DT104 S. enterica sv. Salmonella Typhimurium törzs integron-hordozásának jellemzése. Egy retrospektív vizsgálat keretében MRSA törzsek feno- és genotípus-meghatározását végezték el, amely lehetővé tette a hazai epidémiás/endémiás MRSA klónok leírását. A II. Bakteriológiai osztállyal együttműködésben E. cloacae törzseket és izolátumokat tipizáltak. Elkészítették az izolátumok komplex genetikai jellemzését. Esethalmozódásból izolált törzsek ERIC2 PCR vizsgálatával is foglalkoztak. Kórházi eredetű Acinetobacter törzsek molekuláris vizsgálata során plazmid profil meghatározást, illetve PCR alapú tipizálást alkalmaztak. Az antibiotikumokkal szemben multirezisztens törzsek integronhordozását is meghatározták. A PFGE módszert standardizálták. Molekuláris módszerekkel folytatták a sporadikus esetekből származó Campylobacter törzsek tipizálását. Azonosították és összehasonlították az ESBL-termelő Klebsiella fajoknak a PIC-ekben járványokat okozó klónjait.


A cikk oldalai:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10 

    Osztályok tevékenysége

    Szervezeti felépítés

    Könyvtár

Új beszerzések
 

    Tudományos Tanácsadó Testület

    Akkreditáció és tanúsítások

    Éves beszámolók

Archívum
 

    Nagyjaink

    Alapító Okirat