Immunbiológiai készítmények minőségellenőrzése

    Az Immunológiai készítmények minőségellenőrző főosztálya a gyógyszerkészítmények minősítésében szakhatóságként vesz részt, az immunbiológiai készítmények gyártási számonkénti minősítését viszont saját hatáskörében látja el. A védőoltások céljára használt oltóanyagokkal kapcsolatos szaktanácsadást folyamatosan végezték, továbbá rendszeresen ellenőrzik a területen a vakcinák tárolását és kiadását.

   A Bakteriális oltóanyag ellenőrző osztály a BCG laboratórium megszűnése miatt átvette a BCG-vakcina ellenőrzésével kapcsolatos feladatokat. Az osztály az EU EDQM Hatósági Ellenőrző Laboratóriumok Hálózatának tagja lett. Részt vett a WHO által koordinált nemzetközi tetanusz és diftéria postmarketing surveillance-ban. Az ESEN2 jelű nemzetközi együttműködés keretében folyamatban van a kanyaró, rubeola, mumpsz, diftéria és pertusszisz populációs immunitás felmérése. Hazai és import immunológiai készítmények esetében 258 gyártási tételt minősítettek. Törzskönyvezésre 8 készítményt, törzskönyvi módosításra 49, törlésre 1, forgalomba hozatali engedély megadására pedig 4 alkalommal tettek javaslatot. WHO felkérésre a tetanusz és diftéria vakcinák hatékonysági vizsgálataiban működtek közre.

   A Vírusoltóanyag ellenőrző osztály 61 gyártási tételt minősített. Törzskönyvezésre 4, törzskönyvi módosításra 39, törlésre 1, klinikai vizsgálatra 2 készítmény esetében tettek javaslatot. 92 oltási reakció bejelentő és kivizsgáló lapjait dolgozták fel, valamint 3.061 állategészségügyi jelentést tartottak nyilván és elemeztek. A veszettségi védőoltási sorozatban részesítettek száma a 2002. évhez képest nem változott.

Termelői tevékenység

    A II. Bakteriológiai osztály 26.085 liter diagnosztikus savót, 17.150 liter diagnosztikumot, és 39.459 liter táptalajt termelt. Az Általános vírusdiagnosztikai osztály 25.06 liter sejtszuszpenziót, 209,5 ml antigént, és 600 ml immunsavót állított elő. A Légúti vírus és molekuláris virológiai osztály 711.7 liter tápfolyadékot, 4.200 ml szövettenyészetet készített. A Fágtipizálási és molekuláris epidemiológiai osztály 7,65 liter tipusfágot állított elő. A Parazitológiai osztály 40 ml diagnosztikus antigént, a Bakteriális oltóanyag ellenőrző osztály 16,7 liter antigént állított elő. A Dezinfekciós osztály 219.937 db spórapreparátumot készített.


A cikk oldalai:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10 

    Osztályok tevékenysége

    Szervezeti felépítés

    Könyvtár

Új beszerzések
 

    Tudományos Tanácsadó Testület

    Akkreditáció és tanúsítások

    Éves beszámolók

Archívum
 

    Nagyjaink

    Alapító Okirat