2. csoport: nagyon alacsony, de elméletileg nem zárható ki a fertőződés lehetősége:
-
baromfitartó-telepeken , baromfifeldolgozó üzemekben dolgozók; lsd. 1/D/a)
-
beteg/elhullott baromfik begyűjtésével, leölésével, megsemmisítésével foglalkozók; lsd. 1/D/a)
-
vadmadarakkal érintkezésbe kerülő személyek (pl. vadászok, ornitológusok); lsd. 1/D/a) vagy 1/D/b)
-
szennyvíz, trágya, illetve hulladék kezelésével foglalkozók, lsd. 1/D/a)
3. csoport: Az előbbieknél is kisebb a fertőződés lehetősége, de nem nulla:
- mindenki, aki nem tartozik az 1., a 2. illetve a 4. csoportba (pl. baromfit háztáji körülmények között tartó, de azokkal nem egy fedél alatt élő személyek).
-
E csoport tagjait fel kell világosítani a madárinfluenza jellemzőiről és a megelőzés módozatairól.
-
Amennyiben környezetükben baromfi megbetegedését, elhullását észlelik, értesítsék az állategészségügy szolgálatot. Ha ezzel egyidejűleg esetükben vagy a háztartásukban lakóknál láz és légúti tünetek jelentkezik, azonnal forduljanak orvoshoz, és tájékoztassák az állati expozícióról.
-
Egyebekben lsd.4. pont
4. csoport: Az expozíció veszélyének Európában nincsenek kitéve:
- a lakosság nagy része, amelynek nincs kapcsolata élő baromfival illetve vadmadárral, valamint ürülékükkel (a megfőzött, megsütött baromfihús illetve tojás teljesen biztonságos).
-
A madárinfluenzára vonatkozó általános ismeretek kommunikációja.
-
Nem szabad elhullott madarat megfelelő védelem nélkül megfogni.
-
Olyan országban, ahol az A/H5N1 madárinfluenza-vírus jelen van (így hazánkban is), kerülni kell az élő madarakkal történő felesleges/szükségtelen kapcsolatot. |