Malária

 

  

Kórokozó:

A malária plazmódium egysejtű parazita, amelynek több típusa van (P. falciparum, P. malariae, P. ovale, P. vivax P. knowlesi), amelyek különböző súlyosságú betegséget okoznak.

Átvivői a nőnemű Anopheles moszkitók, amelyek főleg napnyugta és napkelte között csípnek.

A betegség:

7 napos, vagy ennél hosszabb lappangási idő után kezdődik az akut lázas betegség. Jellegzetes tünetei a láz, hidegrázás, izomfájdalom és gyengeség, fejfájás, hasi fájdalom, hányás és hasmenés. A lázas és lázmentes időszakok szabályosan, 48-72 óránként ismétlődnek. A legsúlyosabb tünetei a falciparum- maláriának vannak, amely, görcsöket, veseelégtelenséget, a keringés összeomlását okoz. Nagyszámú paraziták az agy kapillárisait eltömeszelhetik, agyi maláriát okozva, mely kómát és gyakran halált okoz. A betegség súlyosabban zajlik kisgyerekeknél, terhes nőknél, immunhiányos állapotban és időseknél.

A P.ovale és P.vivax típusok ritkán okoznak életveszélyes megbetegedést, viszont lappangó (alvó) formában évekig megbújhatnak a májban.

Fertőzött területen minden lázas betegséget ki kell vizsgálni malária irányába is, annak ellenére, hogy malária megelőzésére gyógyszert szedett.

 Fertőzött területek

A maláriával fertőzött országok térképei a következő internetes oldalakon találhatók: http://www.cdc.gov/malaria/map/ 

A területeket 4 zónára osztják: az 1. zónában a malária kockázata olyan csekély, hogy malária elleni gyógyszer szedését nem, csak szúnyogriasztó használatát javasolják, míg a 4. zónában a falciparum  malária illetve a gyógyszer-rezisztens malária törzsek fordulnak elő. A malária kockázata egyes országokon belül eltérő lehet. A kockázat függ még a tengerszint feletti magasságtól, az évszaktól és időjárási viszonyoktól.

Megelőzés:

A malária megelőzésére  javasolt gyógyszereket orvos írja fel vényre, ami az orvosi konzultáció részét képezi. A gyógyszerek szedését befolyásolja a malária törzsek típusa, az utazó egészségi állapota és az utazás időtartama. A gyógyszerek nem pusztítják el a kórokozót, csak a fejlődési ciklusát szakítják meg.

-          Pontosan tartsa be a gyógyszerszedési utasítást!

-          Enyhe rossz közérzet nem indokolja a szedés megszakítását. Súlyosabb mellékhatások, idegrendszeri és pszichés tünetek jelentkezésekor a szedést abba kell hagyni és lehetőség szerint orvossal konzultálni a további teendőkről.

-          Gyógyszer szedése ellenére is előfordulhat maláriás megbetegedés!

-          A maláriás területről való hazaérkezés után, minden lázas betegségnél kell zárni a malária lehetőségét. Tünetmentes utazónál nem szükséges a szűrővizsgálat elvégzése.

 

 


A cikk oldalai:  1  2