Malária kemoprofilaktikumok:

 

Malária megelőzésére használható szerek:

A kórokozók elterjedése és a gyógyszerérzékenység alapján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) A, B és C övezetet különít el. Ez az oka annak, hogy területenként más és más készítmény szedése javasolt.

 Lariam (mefloquine): a felnőtt dózis 1 tabletta hetente. A gyógyszer szedését egy héttel a maláriás területre való érkezést megelőzően kell elkezdeni, a kint tartózkodás alatt hetente egy tabletta szükséges, majd a maláriás terület elhagyása után még 4 hétig folytatni kell. Kontraindikált a Lariam (mefloquine) szedése epilepszia, véralvadásgátlók alkalmazásakor,  pszichiátriai kórképekben, továbbá mefloquine iránti ismert túlérzékenység esetén. A gyermekadag a testsúlytól függ! A mellékhatások és ellenjavallat ismerete miatt szigorítottak a szedés javaslatán!

 Delagil (chloroquine): két héttel a maláriás területre való érkezést megelőzően kell elkezdeni szedését, majd a kint tartózkodás alatt hetente egy tabletta szükséges, melyet a maláriás terület elhagyása után még 4 hétig folytatni kell. Kontraindikált epilepsziásoknak, felnőtt adagja 2t/hét.

 Doxycyclin: adagja: 100 mg / nap 50 kg testsúly felett (14 éves kor felett), az indulás előtt 2 nappal kezdve, folyamatosan, melyet a maláriás terület elhagyása után még négy hétig kell folytatni (mellékhatások: fényérzékenység, candidiasis). A gyermeknek 8 éves kor alatt nem ajánlott. 

 Malarone (atovaquone + proquanil): adagja felnőtteknek: napi 1 tabletta, a maláriás területre való érkezés előtt 1 nappal elkezdve, majd folyamatosan szedve, illetve további 7 napig a terület elhagyása után, mindig a főétkezéssel egyidőben. Gyerekeknek külön kiszerelés készült.  1 doboz 12 tablettát tartalmaz. Kevesebb a mellékhatása, mint a Lariamnak, de ritkán itt is előfordulhat hasi panasz, hányinger, fejfájás, rossz közérzet.

A védekezés fontos része a szúnyogcsípések elkerülése (lásd: tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről)

                                  

 


A cikk oldalai:  1  2