Főoldal     Az osztály tevékenysége     Oltóközpont     Tudnivalók  

Utazással kapcsolatos egészségügyi tájékoztatás, védőoltások

 

Az étellel, vízzel, légutakon vagy vektorok révén terjedő betegségek az utazók tömegeit veszélyeztetik. Ezek megelőzése aspecifikus profilaxissal (óvintézkedésekkel) vagy védőoltással, ha lehet együttesen történik. Alkalmazásuk igen fontos a betegségek behurcolása, terjedése és az egyén szempontjából egyaránt. A felkészítés során mindezekről tájékoztatást kap az utazó.

Teljeskörű felkészítést biztosítunk külföldi munkavállalás, kitelepülés, hosszútávú tanulmány előtt. Intézetünkben heti négy alkalommal van vérvétel, ahol a kiutazás feltételeként felsorolt – vérből és székletből történő – szűrővizsgálatokat a lehető legrövidebb idő alatt el lehet végeztetni.

Lehetőség van utazás utáni szűrővizsgálatokra is, melyben a felkészítést végző kollegák tudnak segíteni. Közvetlen konzultációs kapcsolatunk van az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Trópusi Ambulanciájával.

19 betegséggel szemben van aktív immunizációra lehetőség Magyarországon, melyek közül elsősorban - utazással kapcsolatos a sárgaláz, hepatitis A, hepatitis B, typhus abdominalis (hastífusz), a meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás), a veszettség, a kolera, a tetanusz és a poliomyelitis (gyermekbénulás) elleni oltások. Hosszabb külföldi tartózkodás, tanulmányút vagy speciális feladatok ellátása előtt kibővülhet a sor a morbilli-rubeola-mumpsz (kanyaró-rózsahimlő-mumpsz), a varicella (bárányhimlő), a pneumococcus és az influenza elleni oltásokkal.

Az utazással kapcsolatos oltások és tanácsadás egészségügyi szolgáltatás (1997. évi CLIV. tv. 57. (2) c) pont), a térítés összege változó lehet. Az utazással kapcsolatos oltásokra nem vonatkozik a közgyógy-ellátási kedvezmény. Az oltóanyag-ellátás biztosított, az utazással kapcsolatos oltások helyben elérhetőek, gyógyszertárba nem kell menni.

A SÁRGALÁZ ELLENI OLTÁSRÓL

A sárgaláz elleni védőoltást a www.utazaselott.hu honlapon felsorolt akkreditált oltóhelyeken adnak. Az oltást, kötelezően, a WHO 2008-ban módosított szabályzatának megfelelő nemzetközi oltási könyvbe jegyzik be (International Certificate of Vaccination or Profilaxis). Ennek érvényességét az érintett országok hatóságai a be- és kiutazáskor ellenőrizhetik.

Aktualitások:

KEZDŐDIK A KULLANCS SZEZON!

 A betegségről: A kullancsok élőhelye az aljnövényzetben gazdag erdők és patak menti ligeteket. A bőrbe fúródva, vérszívás közben gyomortartalmukat bejuttatják a vérkeringésbe, mely a betegséget okozó vírust tartalmazhatja. A kullancs-encephalitis (agyvelőgyulladás) szezonális megbetegedés, a kullancsok érési ciklusának megfelelően április - májusban és augusztus - szeptemberben tapasztalható halmozódása. A fertőzött emberek egyharmadánál az 5. - 14. napon influenzaszerű tünetek léphetnek fel (láz, fejfájás, végtagfájdalmak). Néhány nap múlva a panaszok megszűnnek és teljes a gyógyulás. Minden ötödik betegnél második szakasz is követi az elsőt, a csípés utáni 4. héten. Erre jellemző a központi idegrendszer gyulladása (erős fejfájás, a nyak merevsége, magas láz, rossz közérzet és hányás) és idegrendszeri tünetek, bénulások. A vállizomzat sorvadása és az agyi működés károsodása maradhatnak vissza.

 Az oltóanyagról: elölt vírust tartalmaz, 2 alapoltás majd emlékeztető oltások váltják ki a védelmet. Az oltási sorozatot ajánlott a hideg évszakban elkezdeni. Két oltást után alakul ki a védettség.

 Javasoljuk mindenkinek: aki kertben dolgozik, erdőben kirándul, vagy Balaton körül nyaral. Oltandók: az endémiás (járványos) területeken (Svédország, Finnország, Balti Államok, Németország, Csehország, Svájc, Ausztria, Magyarország, Szlovénia, Oroszország  és Szibéria) huzamosabb ideig kempingezők, vadászok, állatbefogással-, vagy növénygyűjtéssel foglalkozók.

Kanyaró járvány

Sárgaláz járvány Brazíliában

Sárgaláz járvány Afrikában

Zika vírus járvány Miami

Tájékoztató a sárgaláz elleni védőoltásérvényességének változásáról

Tájékoztató a sárgaláz elleni védőoltásérvényességének változásáról - részletes

 

    Bemutatkozás

    Oltások

    Tudnivalók

    Területek

    Betegségek

    Tájékoztatók

    Linkek

    Aktualitások