9 |
kérdés |
a giardiosisról |
felelet |
1. Mi a giardiosis?
A giardiosis (dzsardiózis) fertőző betegség. Kórokozója egy egysejtű parazita, a Giardia. Olyan kicsi, hogy csak mikroszkóppal látható. Több faja van, ezek a legkülönbözőbb gerinces állatokat képesek megfertőzni. Az emberben előfordulót Giardia intestinalis-nak vagy Giardia lamblia-nak nevezik.
2. Milyen a Giardia életciklusa?
A Giardia a vékonybél felső részében élősködik. Körte formájú parányi lény, amely 8 ostorának csapkodásával képes mozogni. Ez a vegetatív alak, mely osztódással szaporodik. A vékonybél alsó részéhez érve ostorait elveszíti, betokolódik, formája lekerekedik. Ezt az állapotot cisztának nevezzük. A ciszták a széklettel a szabadba kerülnek, és hosszú ideig fertőző képesek maradnak. A ciszták elsősorban szennyezett víz vagy élelmiszer elfogyasztása révén, a szájon át ismét a belekbe jutnak, és az egész folyamat kezdődik elölről.
3. Hogyan jön létre az emberi giardiosis?
A ciszták lenyelését követően belőlük kiszabadulnak a vegetatív Giardia formák és osztódással gyorsan elszaporodnak a vékonybél felső részében. Szívókorongjukkal a bél nyálkahártyájához tapadnak és károsítják azt. A nyálkahártyát izgató anyagok képződése gyulladásos reakciót idéz elő és ez hasmenésben nyilvánul meg.
4. Mik a giardiosis tünetei?
A fertőzés után 1-3 héttel jelentkeznek a változatos klinikai tünetek. A betegség első jelei a hányinger, hányás, étvágytalanság, fáradtság és hasi kellemetlenség érzése. Ezután hirtelen kitör a hasmenés, vizes, bűzös székletürítéssel, amelyhez hasi zubogás, feszülés és bűzös szelek távozása társul. Böfögés, puffadás, súlycsökkenés is gyakori. A tünetek 3-4 nap múlva legtöbbször enyhülnek, megszűnnek, és idült formába megy át a betegség. Ekkor hónapokig, vagy akár évekig fennmaradhat a laza, bűzös széklet, a bűzös szélképződés és a hasi feszülés.
5. Hogyan diagnosztizálják a giardiosist?
A változatos tünetek miatt nem könnyű a giardiosis klinikai diagnosztizálása. A hagyományos laboratóriumi módszer a széklet mikroszkópos vizsgálata. A mikroszkópos vizsgálat munkaigényes és kellő tapasztalatot igényel. Ezért egyre gyakrabban alkalmazzák a Giardia egyes specifikus molekuláinak kimutatására szolgáló, ú.n. antigén kimutatási módszereket, amelyekkel gyorsan és megbízhatóan meg lehet állapítani a fertőzöttséget.
6. Hogyan kezelik a giardiosist?
Többféle, hatásos gyógyszer van a giardiosis kezelésére. Ezek általában tabletta formájában alkalmazhatók. Néhány napos gyógyszerszedés elegendő szokott lenni a giardiosis gyógyítására. A laboratóriumi vizsgálattal igazolt giardiosist mindig kezelni kell, akkor is, ha nem okoz tüneteket.
7. Hogyan terjed a giardiosis?
A Giardia ciszták legtöbbször szennyezett víz fogyasztása révén jutnak a szervezetbe. A fertőzött ember által a széklettel ürített ciszták ugyanis szennyezés révén bekerülhetnek a víztárolókba és vízvezetékekbe, itt hónapokig fertőzőképesek maradhatnak. A kisebb vagy nagyobb vízellátó rendszerek szennyeződése akár kiterjedt járványt is okozhat. Széklettel szennyezett nyers zöldség, gyümölcs is lehet a fertőzés terjesztője. Gyermekközösségekben, óvodákban, napközi otthonokban igen gyakran a széklettel szennyezett kéz révén jutnak a szájba a Giardia ciszták. A Giardia fertőzés szexuális szabadosságok révén is bekövetkezhet.
8. Mennyire gyakori a giardiosis?
A Giardia az egész világon a leggyakoribb bél-parazita. Előfordulási gyakoriságát a lakosság körében 2 és 20 % közöttire becsülik. Gyakoribb a fejlődő országokban és a gyermekek körében. A zsúfoltság és a rossz higiénés viszonyok nagyon kedveznek a giardiosis terjedésének.
9. Hogyan védekezzünk a giardiosis ellen?
Minden természetes vízforrást, de meghibásodás esetén vezetékes vizet is szennyezhetnek giardiák, ezért gondosan kell védeni a vízellátó rendszereket a székletszennyeződéstől. Gyermekközösségekben nagyon fontos a személyes higiénére való nevelés és a higiénés rendszabályok betart(at)ása. A közösségi higiénés rendszabályok kiterjedt alkalmazása különösen nehéz a fejlődő országokban. Turisták ne igyanak csapvizet olyan helyeken, ahol a víz tisztasága nem garantált, és ne fogyasszanak forrásvizet, patakvizet sem. Ilyenkor forralt vagy palackozott víz fogyasztása javasolt.
nyomtatható változat
|