Főoldal     Hasznos linkek     Európai Védőoltási Hét     A Törzsközpont (HNCMB)  
Orvosi Baktériumok Magyar Nemzeti Gyűjteménye (HNCMB)
 

Intézetünk törzsgyűjteménye, amely a WDCM jegyzékében (World Data Center for Mikroorganisms) a 258. sorszám alatt szerepel, főleg orvosi jelentőségű baktériumokat tart fenn. Mivel a törzsgyűjtemény az Országos Epidemiológiai Központ (korábban Országos Közegészségügyi Intézet) szerves részét képezi és képezte alapítása óta, a klinikai mikrobiológia számos területének elsőrendű szakemberei gyarapították és kezelték ezeket a törzseket. Elsődleges funkciója a közegészségügy és a kórházi laboratóriumok, valamint kutató és oktató intézetek ellátása baktérium törzsekkel.

Jelenleg a gyűjtemény közel 4000 törzset tart fenn, amelyek 60 genusba sorolhatók és több mint 250 baktérium fajt képviselnek, köztük az Escherichia coli 410, a számos szerotípust képviselő Salmonella és Shigella fajok 375 és 154 törzse található. A törzsgyűjtemény több mint 2000 referencia törzset tartalmaz (rendszertani vagy antigén típustörzsek és más, tudományos, oktatási vagy ellenőrző szempontból jelentős törzsek). Ezek és további, ismert származású és rendszertani besorolású törzsek bárkinek a rendelkezésére állnak, aki az adott rendszertani egységekbe tartozó baktériumokból kisebb-nagyobb törzsszámmal kíván vizsgálatokat végezni. Több BSL 3-as kockázati csoportba tartozó, veszélyes kórokozó baktériumot is fenntartunk, de ezeket külső intézményeknek nem adhatjuk ki.

A kontroll referencia törzseket felhasználhatjuk táptalajok, reagensek, antibiotikum érzékenységi és molekuláris diagnosztikai tesztek, sterilizációs folyamatok és diagnosztikai kit-ek ellenőrzéséhez. A törzseket megfelelőségi igazolással adjuk ki, amely információkat szolgáltat azok fenntartásáról, lejárati idejéről, pontos identifikációjáról, más törzsgyűjteményi számairól. A HNCMB a törzseket rendszertani szempontból konvencionális biokémiai, morfológiai és szerológiai vizsgálatok, továbbá MicroLog és mini API félautomata azonosító berendezések alkalmazásával határozza meg. A törzsfenntartás fagyasztva szárítással (liofilizálás) és/vagy a fagyasztás különböző módszereivel (fagyasztás és tárolás gyöngyökön 70 és 80 C között, továbbá fagyasztás és tárolás krioprotektív anyagok alkalmazásával mélyhűtőben 135 és 150 C között és folyékony nitrogén gázfázisában). 2006 évtől az újonnan beszerzett törzseket és a klinikai izolátumokat az ún. "seed lot system" segítségével helyezzük el a gyűjteményünkbe. A törzsgyűjteményt folyamatosan bővítjük, ennek megfelelően az alábbi táblázatokban részletezett, jelenleg hozzáférhető kontroll referencia törzsek adatait időnként frissítjük. A táblázatokban a klinikai és járványügyi kézikönyvek, az EUCAST (European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing), az ATCC (American Type Culture Collection) és más nemzetközi törzsgyűjtemények (pl. DSMZ, NCTC) által ajánlott, továbbá az érvényes szabványok és előírások által gyógyszer- és élelmiszeripari illetve vízminőségvédelemre vonatkozó vizsgálatok céljaira előírt kontroll törzsek döntő többsége megtalálható.

A törzsek megrendelését aláírt, lepecsételt, .pdf formátumban, e-mailben kérjük elküldeni. Az érvényes árlista megtekinthető az alább elérhető dokumentumokban. A törzseket a megrendelés kézhez vételétől számított 7 munkanapon személyesen (bélyegzővel) lehet átvenni, vagy kérésre postai úton szállítjuk.

Cím: Dr. Mag Tünde
Törzsközpont vezető
OEK, Bakteriológia II. osztály
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.
Tel: 06 1 476-1100/1391 vagy 2842 mellék
Email:
mag.tunde@oek.antsz.hu vagy balazs.andrea1@oek.antsz.hu

Az alábbi táblázatokban szereplő törzsekkel vagy ezeken túlmenően, bármilyen törzzsel kapcsolatban felmerülő kérdésekre a fenti telefonszámokon, vagy e-mailben kérhetnek tájékoztatást.


 

    Aktuális témák

Tájékoztatás
Európai PP vizsgálat
Számlaszám változás!!!
Meningococcus tájékoztató
A Zikavírus-járványról
Sárgaláz elleni védőoltás
A fejtetű elleni védekezés
Ágyipoloska - GYIK
A kullancsokról
Chlamydia – ECDC útmutató
Kórházi jelentések
OSZIR útmutatók
 

    Adatok, adatbázisok

Fertőző betegségek
Szexuálisan terjedő fertőzések
HIV/AIDS
Influenza
Kórházi fertőzések
Antibiotikum-rezisztencia
Irtószerek adatbázisa
 

    Epinfo

    VÉRVÉTEL-HIV/AIDS tanácsadás

    Influenza

    Szakmai információk

Módszertani levelek
Jelentendő betegségek
OKNE tájékoztató
Rühesség
Meningococcus
HIV és a HCV gyorstesztek
Laboratóriumi surveillance
Multirezisztens kórokozók
Fogászati infekciókontroll
Clostridium difficile
KÖR eredmények
 

    Mikrobiológiai laboratóriumok

EUCAST v7.1
Jártassági körvizsgálat 2017
Körvizsgálati tájékoztató
Mikrobiológiai körlevél
Referencia Laboratóriumok
NEMZETKÖZI körvizsgálat
 

    A Törzsközpont (HNCMB)

    Fertőtlenítés-sterilizálás

A kézfertőtlenítés fázisai
Fertőtlenítőszerek listája
 

    Témakörök

Árvíz-Belvíz-Ajánlások
Fertőző betegségek
Kábítószer-probléma
Kórházi-járványügy
Oltóanyag-ellenőrzés
Vektorok-betegségek
Európai Védőoltási Hét
Európai Antibiotikum Nap
IMI és az ADVANCE projekt
 

    Lakossági tájékoztatók

    Rendezvények

OEK
Egyéb
 

    ECDC

Az ECDC működése
ECDC hírek
Az ECDC publikációi
 

    Közbeszerzés

    Pályázati hírek

    Az OEK álláspályázatai