Főoldal     Tudományos kapcsolatok     Parazitológiai Osztály  

 Országos Közegészségügyi Intézet
Parazitológiai osztály

1097 Budapest Albert Flórián út 2-6. B épület III. emelet
Osztályvezetői telefon/fax: 1-476-1233,
osztályiroda: 1-476-1333

A Parazitológiai osztály működésének célja, hogy szakmai csúcsszervezetként, a szolgáltatást igénybevevők szükségleteinek és elvárásainak leginkább megfelelő egészségügyi szolgáltatást nyújtson a legkorszerűbb, tudományosan megalapozott módszerek alkalmazásával. A laboratóriumi vizsgálatok terén nyújtott szolgáltatások minőségének és megbízhatóságának folyamatos biztosítása érdekében minőségirányítási rendszert működtetünk az MSZ EN ISO/IEC 17025:2005, és az MSZ EN ISO 15189:2007 szabványok követelményeinek megfelelően.

Az osztály a "Humán megbetegedést okozó protozoonok és helminthek" Nemzeti Referencia Laboratóriuma révén, az ország egyetlen parazitológiai centruma, ahol a humán parazitológiai vizsgálatok teljes spektruma megtalálható. Ez magában foglalja a klasszikus mikroszkópos, a modern immun-szerológiai és a molekuláris biológiai módszerek rutinszerű alkalmazását.

A területi ellátási kötelezettségünknek (TEK) megfelelően, háziorvosi vagy szakrendelői beutalás alapján térítésmentes alap- és megerősítő diagnosztikus parazitológiai laboratóriumi vizsgálatokat végzünk. Terhesek részére toxoplasma szűrővizsgálatokat, munkavállalók részére szűrővizsgálatokat, kórházak, magánrendelők betegeinek, illetve a TEK-en kívüli egészségügyi intézményeknek diagnosztikus és szűrővizsgálatokat egyedi megállapodás alapján végzünk.


    Parazitológiai Osztály

Tevékenységi kör
Munkatársak
Diagnosztikai eljárások
Mintavételi eljárások
Vizsgálatkérő lap
Tudományos kapcsolatok
Közlemények
Lakossági tájékoztatók