Főoldal     Oltóközpont     Bemutatkozás     Tájékoztatók  

 

              Gyakorlati tanácsok kóbor kutya támadás elkerülésére

A veszettség kórokozóját leggyakrabban kóbor kutyák, esetleg vadállatok, denevérek, sakálok, rókák, majmok terjesztik. Vannak országok ahol különösen sok kóbor állat él, ezért  a betegség előfordulása is magas. Tanácsos az állatoktól tisztes távolságban maradni, mert amikor még a veszettség korai szakaszában vannak feltűnő tünetek nincsenek, csak a viselkedésük lehet rendellenes.

  Ha egy kutya fenyegető módon közeledik, ne fusson el, mert akkor ösztönösen harapni fog! Maradjon mozdulatlanul, kézzel a test mellett és kerülje a szemkontaktust! Ha a kutya elveszti az érdeklődését ön iránt, lassan távolodjon el és kerüljön ki a látószögéből. Ha megtámadja a kutya, próbálja meg a kabátját vagy valami kéznél lévő tárgyat a szájába tömni! Ha olyan területre utazik, ahol a majmok szabadon élnek, ne fényképezzen vakuval, ne etesse, simogassa őket! Ne viseljen csillogó, függő ékszereket, kiegészítőket, hogy ne ingerelje az állatokat!  A majmok nagyon sok betegséget terjesztenek, amelyek az emberre is veszélyt jelentenek.

  Ha megharapta a kutya alaposan mossa át a sebet szappanos vízzel, majd fertőtlenítse! Azonnal keressen fel egy egészségügyi központot ahol - szükség szerint - védőoltás sorozatot kezdenek (4/5 oltás), melyet első alkalommal kiegészíthetnek  elleni immunglobulinnal (passzív immunizáció) is. Ez utóbbi igen költséges és beszerzése nehézkes. Kérjen a klinikáról oltási bizonyítványt az oltóanyag nevével, beadási dátumával, dózisával kitöltve! Fontos, hogy a védőoltásokat még a veszettség klinikai tüneteinek a megjelenése előtt megkapja, különben a fertőzés halálos kimenetelű lehet.

  Ha az állat, amelytől a harapást vagy a sérülést elszenvedte megfigyelhető és 10 nap múlva is egészséges, akkor a veszettség gyanúja kizárható, oltás nem szükséges. A megfigyeléstől függetlenül elkezdhető az oltási sor, amely abbahagyható, ha kiderül, hogy a kutya nem veszett.

   Aki közvetlenül állatokkal fog dolgozni, vagy távoli vidéki területeken kirándul, ahol nem hozzáférhető a korszerű veszettség elleni oltóanyag, ajánlatos az utazás előtti pre-expozíciós/ megelőző oltási sor beadása (három oltásból áll: 0. 7. 21-28. nap). Ha ezután történik a veszettségre gyanús állatharapás, 2 oltást kell kapni a 0. és a 3. napon, immunglobulinra sincs szükség. Hosszabb időre veszettséggel fertőzött országokba utazó kisgyermekek oltása is indokolt, mivel a gyerekek hajlamosabbak a kóbor állatok cirógatására, és emiatt gyakrabban szenvednek el állatharapást.