Dr. Kucsera István, mikrobiológia szakorvos, osztályvezető főorvos

Kucsera István a Belgrádi Orvostudományi karon szerezte az orvosi diplomát 1978-ban. Általános orvosként 1979-1985-ig a Belgrádi Katonaorvosi Akadémián, valamint a Divulje (Split) Garnizoni Ambulancián dolgozott. Mikrobiológiából és parazitológiából szakvizsgát tett a Belgrádi Katonaorvosi Akadémia Mikrobiológiai Intézetében 1988-ban. A Belgrádi Katonaorvosi Akadémia Mikrobiológiai Intézet Parazitológiai osztályán dolgozott, mint szakorvos 1988-2000-ig. Leszerelt és 2000. február 10.-étől az Országos Epidemiológiai Központ Parazitológiai osztályán dolgozik. Orvosi és szakorvosi diplomáját a Szegedi Tudományegyetemen, az Általános Orvostudományi Karon honosította.

Az osztályvezetői feladatok ellátására 2007. augusztus 15-étől kapott megbízást, 2009 június 15-étől kinevezett osztályvezető. Az osztály laboratóriumi diagnosztikai tevékenységének irányítása mellett ellátja az ország humán parazitológiai laboratóriumainak szakmai felügyeletét is.

Fő diagnosztikus feladata a parazitás megbetegedések diagnosztikája direkt kimutatási módszerekkel. Részt vesz a szakorvosok, szakvizsgára készülő diplomások, orvosok, szakasszisztensek, asszisztensek és szakápolók elméleti és gyakorlati oktatásában.

Tudományos tevékenysége során 50 közleményt publikált és számos kongresszusi előadást tartott magyar, angol vagy szerb nyelven.

Tagja a Magyar Zoonozis Társaságnak, vezetőségi tagja a Magyar Mikrobiológiai Társaságnak és elnökségi tagja a Magyar Parazitológusok Társaságának, valamint a Southeastern and Eastern European Parasitological Society (SEEEPS)-nek.

A Nemzeti Akkreditáló testületnek orvosi diagnosztikai laboratóriumi minősítő szakértője.