Nemzetközi Egészségbiztonság - "Fektessen be az egészségbe, építsen biztonságosabb jövőt"

 

Az egészség világnapját a WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete 1948-as alapítása óta április 7-én ünnepli, minden évben más-más téma köré csoportosítva rendezvényeit.  Az idei téma az egészségbiztonság és a világnap szlogenje a "Fektessen be az egészségbe, építsen biztonságosabb jövőt".

Az Egészségügyi Világszervezet a világnaphoz kapcsolódóan öt fő üzenetet hirdetett meg az idén:

1. "Az egészséget fenyegető veszély nem ismer határokat "

A mai globalizált világban az országhatárokat átlépő és növekvő arányban megjelenő járványok veszélyeztetik biztonságunkat, a járványok ma sokkal nagyobb veszélyt jelentenek mint három évtizeddel ezelőtt. 1973 és 2003 között 39 új kórokozó jelent meg, mint pl. AIDS és Ebola vírus, vagy a H5N1 madárinfluenza vírusa. Mind az egészséget, mind a biztonságot fenyegető veszélyek megsokszorozódtak, felgyorsultak, melyet a mobilizáció nagyfokú fejlődése is előmozdított, jelenleg évente 2 milliárd ember repül a világon és a SARS járvány megmutatta, hogy egy-egy új betegség milyen gyorsan terjedhet a nemzetközi repülőjáratok mentén. Ezért egy ország sem érezheti magát biztonságban, és ez az univerzális sérülékenység világszerte megosztott felelősségre és globalizált-kollektív összefogásra sürget.

2. "Fektessen be az egészségbe, építsen biztonságosabb jövőt"

Minden országnak be kell fektetnie egészségügyi rendszerének fejlesztésébe, hogy a meglévő és új fenyegetéseket megelőzze.  A 2005-ben elfogadott és 2007. júniusában életbe lépő  Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályok implementációja segítséget nyújt majd abban, hogy megerősítse a járványok kitörése elleni hatékony intézkedéseket mind hazai, mind nemzetközi szinten.
Ezek a Rendszabályok a politikai döntéshozók számára  az alábbi kérdéseket vetik fel:

  • A fertőző betegségek a járványokon keresztül, a gazdasági stabilitást és emberi fejlődést hosszútávon veszélyeztetve nagymértékű károkat okozhatnak.
  • Az elmúlt 15 évben a környezeti katasztrófáknak és baleseteknek a Európai Régióban 98 ezer áldozata volt és több mint 42 ezer embert érintettek. Az erőszakos cselekményekben több mint 300 ezer ember halt meg és számos szenvedő alanya volt.
  • A globális környezeti változások szorosan összefüggnek az egyre növekvő számú árvízzel, hőhulámmal, természeti katasztrófával, amelyek szintén károsan befolyásolják a népesség egészségét.

3. "A megfelelő egészség biztonsághoz, a nem megfelelő biztonság gyenge egészséghez vezet"

A HIV/AIDS egy hatásos példa arra, hogy mennyire elkülönült és milyen függetlenné vált az egészség és annak biztonsága. Ahhoz hogy a népesség egészségét és biztonságát megőrizhessük a legmagasasbb szintű politikai elkötelezettségre, valamint a kormányok, a nemzetközi és civil szervezetek összefogására van szükség.

4. "A megfelelő felkészültség és a gyors reagálási képesség elősegíti a nemzetközi egészségbiztonságot"

Az egészség biztonságát számos és sokszínű veszélyek fenyegetik, olyan az egészséget és gazdaságot érintő hirtelen események, mint a SARS és a madárinfluenza járványok, a humanitárius vészhelyzetek, a  bioterrorizmus és más akut egészségügyi kockázatok.
A Katrina hurrikánt követően kialakult ívóvizhiány és annak az egészségre és az egészségbiztonságra vonatkozó hatásai világosan megmutatták az időbeni felkészülés fontosságát és a gyors reagálás képességét.

5. " A Világ Egészségügyi Világszervezete a világot még biztonságosabbá teheti"

A biztonság minden országban attól függ, hogy milyen kapacitással bír az adott ország az egészséget fenyegető veszélyek ellen és mennyire fejlett az egészségügyi rendszere.

A 2007-es Világnap megrendezésekor ideális alkalom nyílik arra, hogy a nemzetközi közösség figyelmének központjába kerüljön az egészség és biztonság  növekvő elkülönülése és az egészségbe történő befektetés szükségessége. Idén a WHO szervezésében egy átfogó vitára kerül sor magasszintű vezetők és Dr. Margaret Chan Főigazgató részvételével 2007.április 2-án Szingapúrban.

A
 vita alapját képező kulcsgondolatokat a  WHO által kiadott háttéranyag tartalmazza, amely 8  pontot foglal magába. Ezek az alábbiak :  

Veszélyt jelentő betegségek: Az elmúlt pár évtizedben példátlan számban, évente egy, vagy több új betegség jelent meg, mint az AIDS, vagy SARS. Ezek nem ismernek országhatárokat, ezért nem is kezelhetőek csak nemzeti szinten.

Gazdasági stabilitás: A társadalmat érintő egészségügyi veszélyek gazdasági következményekkel is járnak. Kevesebb mint 10.000 esetszámmal a SARS az ázsiai országoknak csak 2003-ban 60 milliárd dollárjába került .

Nemzetközi krízisek és humanitárius vészhelyzetek: Ezek az események számos ember halálát és megbetegedését követelték, például 2006-ban 134.6 millió ember volt érintve és 21.342 ember halt meg természeti katasztrófák által.

Környezeti változások: A környezeti és klíma változások egyre növekvő hatást fejtenek ki az egészségre, de csak egészségpolitikával önmagukban nem lehet megakadályozni ezeket a környezeti hatásokat, több szektor összefogására van szükség.

Kémiai, rádióaktív és biológiai terror fenyegetés: Bár ezek a veszélyek ritkán fenyegetnek bennünket, tisztában kell lenni azzal a ténnyel, hogy bizonyos emberek készenlétben állnak, hogy bármikor használják ezeket.

Az egészségbiztonság építése:  Az idén életbe lépő Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályok  alátámasztják a nemzetközi  egészségbiztonságot.

Az egészségügyi rendszerek erősítése.
A HIV/AIDS pusztító hatása felhívta a világ figyelmét arra, hogy a népegészségügyi problémák milyen hatással lehetnek az egészségbiztonságra. 2006-ban 39.5 millió HIV/AIDS fertőzött ember élt a világon.

A legfontosabb egészségbiztonsági kihívások az európai régióban
A WHO Európai Régiójában az egész éven át tartó egészségbiztonsággal foglalkozó kampány célja, hogy hozzájáruljon az egészségügyi rendszerek erősítése céljából rendezett Miniszteriális konferencia sikeréhez, amelyre 2008 júniusban Észtországban, Tallinban kerül sor.

Az egész Európai Régiónak, még a legjobb módú országoknak is küzdeniük kell ezért, hogy egészségügyi rendszereik a lehető legjobban és leggyorsabban reagáljanak az olyan már ismert egészségügyi kihívásokra, mint az AIDS vagy TBC, valamint az olyan  új fertőző betegségekre, mint a madárinfluenza, csakúgy mint a humanitáriánus vészhelyzetekre és a klímaváltozás egészségre ártalmas hatásaira. A hatékony stratégiák kidolgozása lesz az egyik fő célkitűzése az egészségügyi rendszerekről szóló 2008-ban  rendezendő Európai Miniszteriális Konferenciának.

Az európai szakértők az egészségügyi rendszereket kulcsfontosságú komponensnek tartják az egészségügyi káros események és lehetséges egészségbiztonsági vészhelyzetek esetén. Egy gyenge, felkészületlen egészségügyi rendszer problémát jelenthet a válaszadási láncban ezáltal gátolva a hatékony és gyors válaszreakciót. Egy erős, jól felkészült és jól működő egészségügyi rendszer meggátolhatja, hogy egy egészségügyi káros esemény globális krízis helyzetet okozzon. 

A világnappal kapcsolatos további információk a www.who.int/world-health-day/2007/en/index.html, vagy a www.euro.who.int/mediacentre/20020617_honlapon megtekinthetőek. Egyéb információk a wholohu@who.hu e-mail címről szerezhetőek. További magyar adatok a www.oek.hu honlapon találhatóak.

 

    Aktuális témák

Tájékoztatás
Európai PP vizsgálat
Számlaszám változás!!!
Meningococcus tájékoztató
A Zikavírus-járványról
Sárgaláz elleni védőoltás
A fejtetű elleni védekezés
Ágyipoloska - GYIK
A kullancsokról
Chlamydia – ECDC útmutató
Kórházi jelentések
OSZIR útmutatók
 

    Adatok, adatbázisok

Fertőző betegségek
Szexuálisan terjedő fertőzések
HIV/AIDS
Influenza
Kórházi fertőzések
Antibiotikum-rezisztencia
Irtószerek adatbázisa
 

    Epinfo

    VÉRVÉTEL-HIV/AIDS tanácsadás

    Influenza

    Szakmai információk

Módszertani levelek
Jelentendő betegségek
OKNE tájékoztató
Rühesség
Meningococcus
HIV és a HCV gyorstesztek
Laboratóriumi surveillance
Multirezisztens kórokozók
Fogászati infekciókontroll
Clostridium difficile
KÖR eredmények
 

    Mikrobiológiai laboratóriumok

EUCAST v7.1
Jártassági körvizsgálat 2017
Körvizsgálati tájékoztató
Mikrobiológiai körlevél
Referencia Laboratóriumok
NEMZETKÖZI körvizsgálat
 

    A Törzsközpont (HNCMB)

    Fertőtlenítés-sterilizálás

A kézfertőtlenítés fázisai
Fertőtlenítőszerek listája
 

    Témakörök

Árvíz-Belvíz-Ajánlások
Fertőző betegségek
Kábítószer-probléma
Kórházi-járványügy
Oltóanyag-ellenőrzés
Vektorok-betegségek
Európai Védőoltási Hét
Európai Antibiotikum Nap
IMI és az ADVANCE projekt
 

    Lakossági tájékoztatók

    Rendezvények

OEK
Egyéb
 

    ECDC

Az ECDC működése
ECDC hírek
Az ECDC publikációi
 

    Közbeszerzés

    Pályázati hírek

    Az OEK álláspályázatai