Járványügyi tipizálás PCR alapú eljárással: ERIC1, ERIC2 primerekkel

 

A vizsgálat alkalmazási területe

Kórházi fertőzésekből valamint a kórházi környezetből esethalmozódás, járvány esetén kitenyésztett baktérium törzsek járványügyi vizsgálata. A klinikailag összefüggő esetek (legalább kettő) közötti járványügyi összefüggés igazolása vagy kizárása (terjedés betegről betegre, betegből környezetre majd újabb betegre).

A vizsgálat célja

Az ERIC repetitív (ismétlődő) szekvenciák számának és méretének meghatározása. A kapott mintázat alapján meghatározott típusról, altípusról (ERIC típus, altípus) a beküldőt, valamint ha ettől különböző, az illetékes járványügyi szakembert leletben tájékoztatjuk <Csoportos mikrobiológiai lelet PCR alapú járványügyi tipizáló vizsgálatokhoz> mintán.

A vizsgálat elve

A vizsgálat elve a baktériumok között széles körben elterjedt ERIC szekvenciák megsokszorozása PCR reakcióban, a keletkezett termékek molekulasúly szerinti szétválasztása horizontális elektroforézissel, majd detektálásuk ethidium-bromiddal való jelölés után (UV fényben láthatóvá válik a jelölt DNS). A kapott termékek száma és mérete egy mintázatot határoz meg (ERIC mintázat), amelyet szem ellenőrzése mellett szoftver segítségével értékelünk és tárolunk.

Fogalom meghatározások

ERIC: enterobacterial repetitiv intergenic consensus sequences a bakteriális genomban sűrűn ismétlődő régió.

 

A vizsgálat eredményét, annak értékelését bemutató ábra:

a Képek menüpont alatt található.


A cikk oldalai:  1  2  3  4  5  6  7 

    Tevékenységi kör

    Kapcsolatfelvétel

    Munkatársaink

    Vizsgálataink

    Módszereink rövid leírása

    Tudományos Tevékenység

    Oktatás, továbbképzés

    Vizsgálatkérő lap

S. pyogenes bekérőlap
ESBL izolátumok bekérőlapja
MRSA bekérőlapok
 

    Képek