Az Egészségügyi Világszervezet 2005. október 13-án megjelent tájékoztatása

Madárinfluenza -madarak fertőzése által érintett új területek

A Törökországban, házi szárnyasokból vett mintákon a Nemzetközi Állat-járványügyi Hivatal (OIE) által megszervezett vizsgálatok ma megerősítették a fokozott megbetegítő képességgel rendelkező H5N1 madárinfluenza-vírus jelenlétét, Romániában pedig a nemrégiben történt baromfipusztulás vizsgálata során a mai napig az influenza A vírus H5 altípusát azonosították.

A vírustörzs tipizálására, valamint a fokozott megbetegítő képesség meghatározására vonatkozó vizsgálatok folyamatban vannak. A két ország hatóságai életbe léptették a Nemzetközi Állat-járványügyi Hivatal (OIE) valamint az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által ajánlott rendszabályokat. A WHO diagnosztikai reagenseket és egyéb eszközöket küld, hogy támogassa a vizsgálatoknak a nemzeti laboratóriumokban történő elvégzését.

A mindkét országban állatok között előfordult járványból származó mintákat a Központi Állat-egészségügyi Hatósági Laboratóriumba (Weybridge, Nagy-Britannia), az OIE/FAO referencia laboratóriumába küldték további vizsgálatra. A mintákat elküldték a WHO referencia laboratóriumaiba is, hogy összehasonlítsák őket az Ázsiából származó humán H5N1 vírusizolátumokkal.

Az esemény közegészségügyi jelentősége/következménye

A H5N1 altípusú influenzavírus háziszárnyasok közötti cirkulációjának újabb területekre történő átterjedése növeli a további humán esetek előfordulásának lehetőségét. Az eddigi adatok azonban azt mutatják, hogy a H5N1 altípusú influenza A vírus nem terjed át könnyen a szárnyasokról az emberre. A WHO azoknak az országoknak, ahol a szárnyasok között járvány alakult ki, azt javasolja, hogy - főként a baromfiállomány megsemmisítése során - alkalmazzák a szükséges óvintézkedéseket, és fordítsanak kiemelt figyelmet a láz vagy légúti tünetek megjelenésének észlelésére azoknál, akiknél felmerül a kórokozóval történt találkozás lehetősége. A H5N1 altípusú vírus által okozott megbetegedés korai szakaszában fellépő tünetek megegyeznek sok más, mindennapos légúti betegség tüneteivel, ezért nagyon valószínű a hamis riasztások előfordulása.
A WHO influenza világjárványra vonatkozó riasztási fokozata jelenleg változatlanul 3. szintű: vagyis az emberiség számára új vírus okoz fertőzést emberekben, de a kórokozó még nem terjed emberről emberre.
A WHO továbbra is azt javasolja a fokozott megbetegítő képességgel rendelkező H5N1 madárinfluenza vírus miatt szárnyasok között kialakult járványok által érintett területekre utazóknak, hogy kerüljék el az élőállat-vásárokat és baromfitartó telepeket. A fertőzött szárnyasok bélsarukkal nagy mennyiségben ürítik a vírust. A fertőzés által érintett országok lakosságának azt javasolják, hogy kerülje a beteg vagy elpusztult, vadon élő vagy vándormadarakkal való érintkezést. A humán fertőzés kialakulásának fontos módja a közvetlen kapcsolat a fertőzött szárnyasokkal, vagy a bélsarukkal/váladékaikkal szennyezett tárgyakkal, felülettel történő érintkezés. A fertőzés kockázata azok között a legnagyobb, akik leölik, levágják, tisztítják, vagy sütés/főzéshez előkészítik a baromfit. Nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a megfelelően megfőzött / megsütött baromfihús/-termék fertőzést terjeszthet.

A madarak vándorlási útvonalába eső országoknak fokozottan kell figyelniük a megbetegedés tüneteinek a vadmadarak és a háziszárnyasok között történő előfordulására. A legutóbbi események azt valószínűsítik, hogy gyaníthatóan egyes vándormadarak a közvetlen terjesztői a fokozott megbetegítő képességű, H5N1 altípusú vírusnak.

    Aktuális témák

Tájékoztatás
Európai PP vizsgálat
Számlaszám változás!!!
Meningococcus tájékoztató
A Zikavírus-járványról
Sárgaláz elleni védőoltás
A fejtetű elleni védekezés
Ágyipoloska - GYIK
A kullancsokról
Chlamydia – ECDC útmutató
Kórházi jelentések
OSZIR útmutatók
 

    Adatok, adatbázisok

Fertőző betegségek
Szexuálisan terjedő fertőzések
HIV/AIDS
Influenza
Kórházi fertőzések
Antibiotikum-rezisztencia
Irtószerek adatbázisa
 

    Epinfo

    VÉRVÉTEL-HIV/AIDS tanácsadás

    Influenza

    Szakmai információk

Módszertani levelek
Jelentendő betegségek
OKNE tájékoztató
Rühesség
Meningococcus
HIV és a HCV gyorstesztek
Laboratóriumi surveillance
Multirezisztens kórokozók
Fogászati infekciókontroll
Clostridium difficile
KÖR eredmények
 

    Mikrobiológiai laboratóriumok

EUCAST v7.1
Jártassági körvizsgálat 2017
Körvizsgálati tájékoztató
Mikrobiológiai körlevél
Referencia Laboratóriumok
NEMZETKÖZI körvizsgálat
 

    A Törzsközpont (HNCMB)

    Fertőtlenítés-sterilizálás

A kézfertőtlenítés fázisai
Fertőtlenítőszerek listája
 

    Témakörök

Árvíz-Belvíz-Ajánlások
Fertőző betegségek
Kábítószer-probléma
Kórházi-járványügy
Oltóanyag-ellenőrzés
Vektorok-betegségek
Európai Védőoltási Hét
Európai Antibiotikum Nap
IMI és az ADVANCE projekt
 

    Lakossági tájékoztatók

    Rendezvények

OEK
Egyéb
 

    ECDC

Az ECDC működése
ECDC hírek
Az ECDC publikációi
 

    Közbeszerzés

    Pályázati hírek

    Az OEK álláspályázatai