A hideg okozta ártalmak: lehűlés, fagyás

 

Szervezetünket hideghatás érheti közvetlen érintkezéssel, fokozott levegőmozgással vagy  hideg sugárzás révén. A test kihűlése annak következménye, hogy a hőszabályozás felborul és kimerül a szervezet hővisszatartó képessége.

A lehűlés ellen védekezve a bőr erei és a bőralatti izmok összehúzódnak (libabőr), az izmokban erőteljes összehúzódások jelentkeznek (még az arcizmokban is: vacogás) és a vérkeringés lassul. Tartós hideghatás helyi szöveti károsodást (elhalás, fagyás) vagy a test teljes kihűlését és halált is okozhat.

Hideg hatás leggyakrabban a magas hegyekben történő túrázáskor, sportoláskor, hosszabb ideig vízbe merüléskor (úszás, vízi-baleset), ittas állapotban, hiányos öltözékben az utcán való elalvás esetén érheti az embert.

A lehűlést gyorsítják a szél és a nedves környezet (átázott ruha, cipő), a kimerültség és éhség. Az alkohol ugyan csökkenti a hidegérzetet, de értágító hatása miatt, még gyorsabb a test hőleadása. A dohányzás érszűkületre hajlamosít, emiatt már normál hőmérséklet mellett is rosszabb a végtagok vérellátása. Nagy magasságban az oxigénhiány miatt szaporább a légzés, több hő távozik a légutakon át és ez jelentős hőleadással jár.

Hogyan védekezhetünk a lehűlés ellen?

●        az időjárásnak megfelelően kell öltözni,

●        vízisportot űzők védőruházatot viseljenek, 

●        az öltözés rétegesen legyen, ne legyen szoros és ne műszálas anyagból készüljön,

●        elhagyatott területen ne túrázzon egyedül, vagy legyen kapcsolata mentőegységgel, 

●        vigyen magával a hátizsákban cukrot és innivalót!

Milyen tünetekre kell figyelni?

Az első tünet a hidegségérzet, remegés, égő fájdalom a kiálló testrészeken, zsibbadás és érzéskiesés. A bőr elfehéredik, majd kipirul vagy lilává válik. Hólyagok jelenhetnek meg, hasonlóan az égési sérülésekhez. Ha az egész test lehűl, a szívműködés lassul, az agy vérellátása romlik, aluszékonyság, majd eszméletvesztés lép fel.

Mit kell tenni a lehűlt, fagyott emberrel?

Legfontosabb teendő megakadályozni a további lehűlést!

●        vigyük esőtől, széltől védett helyre a sérültet,

●        szabadítsuk meg nedves ruháitól, adjunk rá száraz ruhát, bugyoláljuk be meleg pokrócba és tartsuk melegen,

●        itassunk vele meleg folyadékot,

●        fokozatosan langyos, majd egyre melegebb vízbe merítsük a kihűlt végtagot,

●        fagyott végtagot ne dörzsölgessünk, mert ezzel további sérüléseket okozhatunk,

●        adjunk fájdalomcsillapítót (pl.: aszpirint), mert a felmelegedés erős fájdalommal jár.

 Súlyos fagyási sérültet melegen bebugyolálva minél hamarabb kórházba vagy egészségügyi intézménybe kell szállítani, mivel a fagyás során szövetkárosodás, szervkárosodás és fertőzés léphet fel, amely orvosi ellátást igényel!