Poliomyelitis (gyermekbénulás)

  

ESBL2-termelő izolátum adatlap

Okozója:

A poliovírust a tünetmentes ürítő vagy beteg terjeszti. Széklettel szennyezett tárgyak (étel, ital) révén vihető át.

Betegség:

A betegség legtöbbször tünetmentes vagy enyhe légúti és emésztőszervi tünetekkel zajlik. A bénulásos forma újabb lázkiugrást követően, agyhártyagyulladással és változó kiterjedésű izomgyengeséggel majd izombénulással jár. A bénulás egy izmot is érinthet, de akár nyaktól lefelé minden mozgató idegre kiterjedve légzésbénulást is okozhat.

Védőoltás:

Gyermekkori kötelező oltások részét képezi.A rendszeres védőoltást 1959-ben vezették be Sabin csepp formájában. 2002 óta elölt vírust tartalmazó (IPV) oltóanyaggal oltják a csecsemőket, a tetanusz, diftéria, szamárköhögés és a H. influenzae b komponenssel kombinálva.

Felnőttek újraoltásához, ha járványos területre utaznak, a kombinált (diftéria - tetanusz gyermekbénulás-+/- szamárköhögés)  elleni, elölt vírus tartalmú vakcinát alkalmazzák.A megváltozott járványügyi helyzet miatt, a járványos gyermekbénulás elleni elölt vírust tartalmazó egy komponensű oltóanyag (IPV) is elérhető utazók számára.

Hazai helyzet

Magyarországon 1957-ben még 2334-en fertőződtek meg, 143 beteg meghalt. A hazai lakosság védett a járványos gyermekbénulás ellen, utoljára 1969-ben fordult elő ilyen megbetegedés.

Megváltozott járványügyi helyzet 2013-tól

2014. május elején az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szükséghelyzetet hirdetett a járványos gyermekbénulást okozó úgynevezett vad poliovírus terjedése miatt. Összesen 10 olyan országot neveztek meg, ahol azonnali intézkedésekre van szükség a vírus terjedésének megfékezéséhez. Jelenleg Pakisztán, Szíria és Kamerun jelentik a legnagyobb kockázatot, emellett Afganisztán, Irak, Izrael, Etiópia, Szomália, Egyenlítői Guinea és Nigéria számára határoztak meg konkrét közegészségügyi-járványügyi intézkedéseket. Ennek értelmében Pakisztán, Szíria és Kamerun elhagyása előtti (!) időponthoz képest 4 hétnél nem korábbi és 12 hónapnál nem régebbi oltással és ennek igazolásával kell rendelkezni. A fenti országokba való utazás előtt ajánlatos felkeresni tanácsadásért vagy az oltásért az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontját, vagy a népegészségügyi szakigazgatási szervek nemzetközi oltóközpontjait. (2014. szeptember.)