Leishmaniasis

1.Bőrleishmaniasis:

Előfordulás: Közel-Kelet, Oroszország ázsiai része, Észak-Afrika, Izrael, Jordánia, Líbia, Irán, Irak, Szaud-Arábia ( városokban és félsivatagos területen is).
Rágcsálók hordozzák a kórokozót és a pappadácsi szúnyogok terjesztik.

Tünetek: Arcon, karon makacs bőrcsomók, melyek elfekélyesedhetnek, csúnya seb maradhat utána, mely akár 1 évig is megmaradhat.

Kezelés: Antimon tartalmú készítmény

2. Viscerális (zsigeri) leishmaniasis (kala-azar)

Előfordulás: Mediterrán országok (Spanyol-, Görög-, Olasz-, Horvát-, Törökország,  É-Afrika), Szudán, Brazilia, India, Kina

Tünetek: A paraziták a lép, csontvelő és a máj sejtjeit támadják meg. Gyors kezelést igényel. Gyakran téves a diagnózis, ezért gyakran halálos kimenetelű.
A turisták által látogatott helyeken főleg csecsemőket, kisgyermekeket betegít meg, tünetei: hosszan elhúzódó láz, lépnagyobbodás, vérszegénység, nagy súlyvesztés.

Diagnózis: Csontvelőmintából parazita kimutatás és a vér szerológiai vizsgálata.
Kezelés: Öt vegyértékű antimont tartalmazó készítmény, penthamidin, Amphotericin B.
Nyálkahártya-leishmaniasis és (amerikai) bőrleishmaniasis

3. Nyálkahártya-leishmaniasis (espundia vagy pian bois)


Előfordulása: Dél-Amerika, Amazonas területe

Tünetek:Orr és a száj körül fekélyesedés

Védekezés: a szúnyogcsípés kerülésével:

  • A törpeszúnyogok napnyugtakor és napkeltekor a legaktívabbak (hasonlóan a maláriát terjesztő szúnyogokhoz).
  • Elektromos rovarriasztó, bőrvédelem rovarriasztóval. Igen kis méretűek, a szokásos szúnyoghálón is keresztül fúrják magukat, azért speciális szúnyogháló véd ellenük. Ruhaneműn keresztül nem csípnek.
  • A hatóságilag engedélyezett táborhelyeket (általában) rágcsáló és rovarmentesítik. Vadkempingezéskor azonban, az állatvilág fertőzési láncába véletlenszerűen kapcsolódik az ember. Szervezetében, az addig számára ismeretlen kórokozók súlyos, nehezen felismerhető betegségeket alakíthatnak ki

Turistákat ritkán veszélyeztet a leishmaniázis, de a fenti tünetek esetén, jelezni kell, ha fertőzött területen járt az utazó.