Az Entamoeba histolytica egysejtű parazita, a legtöbb trópusi országban megtalálható. A vastagbelet károsítja, un. amőbás vérhast okoz, mely fekélyképződéssel járhat. A fertőzés átterjedhet a májra és ott tályogot okozhat.
A hastífuszt a Salmonella typhi nevű baktérium idézi elő. A vastagbél nyirokmirigyeiben és a vékonybél alsó részén tapad meg, onnan átjut a vérkeringésbe, majd fekélyt okoz a bélfalban. Nem feltétlenül hasmenéssel járó betegség. Gyakran kezdődik úgy, mint a megfázás vagy az influenza: fáj a beteg feje, torka és fokozatosan emelkedik a láza, a magas lázat nem követi a pulzus gyorsulás szaporodása. Antibiotikummal gyógyítható.

A mikroorganizmusok jelenlétét az ételben semmi sem jelzi, általában a szagát és küllemét sem változtatják meg. A kórokozó szaporodásának kedvez a lassú lehűlés és az ismételt melegítés. Az elkészített ételt, ha azonnal nem kerül elfogyasztásra, gyorsan le kell hűteni, és hűtve tárolni vagy fagyasztani. Nyers ételek közül a kagylók és az osztriga a legveszélyesebb fertőzőforrás.

Mit tehetünk a hasmenés ellen?
  •        A legtöbb hasmenés 48 órán belül orvosi kezelés nélkül elmúlik, csak a só ás folyadékpótlást kell biztosítani.
  •        A betegség főként gyermekeknél, időseknél és megromlott egészségi állapotúaknál lehet veszélyes a kiszáradás okozta keringési zavar miatt.
  •        A szájon keresztüli só és folyadékpótlás, a kezelés hatékony, biztonságos és célravezető módja.
  •        Ha a hasmenéssel vér is távozik, lázzal jár vagy néhány napnál tovább tart, orvoshoz kell fordulni!

 

Folyadékpótlás
  •        Gyógyszertári forgalomban lévő készítményekkel: Normolyt (külföldön Oral Rehydration Solution) és Smecta por
  •        Házilag elkészíthető keverékkel: 4 púpozott teáskanál cukor, fél teáskanál só 1 liter forralt vagy palackozott (nem szénsavas) vízben feloldva.

Védőoltás

Jelenleg csak a hastífusz és a kolera ellen van védőoltás. Ajánlatos oltani azokat, akik olyan helyre utaznak, ahol a közműellátottság szegényes. A baktérium tokanyagát tartalmazó oltóanyag jelentéktelen helyi fájdalmat, lázat okozhat, 3 évre nyújt védelmet. Kolera megbetegedés az ismert turista helyekre látogatókat nem fenyegeti, így oltásuk nem indokolt. 

Tanácsos kivizsgáltatni magunkat, ha a trópusokról visszatérve bélműködésünkben tartós változást észlelünk!


A cikk oldalai:  1  2