A gyomorsav visszaáramlása

(GERD: gastro-oesophagealis reflux disease)

 A gyomorsav túltengés és a nyelőcső gyulladása világszerte sok millió ember életét nehezíti meg. A szegycsont mögötti feszítő, égető érzést a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav és egyéb emésztőnedvek idézik elő. A GERD, vagyis a gastrooesophagealis reflux betegség életkortól, nemtől függetlenül bárkinél előfordulhat, gyakorisága 40 éves kor fölött meredeken nő. Elhanyagolt esetben nyelőcsőszűkületet, fekélyt és ennek talaján rákos elváltozást okozhat.

Mi az oka a betegségnek?

A gyomor anatómiai helyzetének változása, az étel pangása, továbbhaladásának lassulása a nyelőcső és a gyomor határán levő záróizomra folyamatos nyomást gyakorol. Az izmok   gyengesége vagy átmeneti elernyedése következtében a gyomorsav és az étel visszaáramlik a nyelőcsőbe, ott gyulladást és fekélyt hoz létre. Nagymennyiségű étel, szénsavas italok (sör), étkezés utáni fekvő helyzet elősegítik a betegség kialakulását.

Mik a tünetek?

A gyomorégésen kívül a GERD tünetei közé tartozik az emésztési zavar, böfögés, kellemetlen szájíz, a mellkasi fájdalom (szívinfarktust utánozhat) és lefekvéskor jelentkező köhögés, fulladás. Néha fokozott nyáltermelődés, étkezés utáni alvászavar és alvás közbeni asztma-szerű tünetek is fellépnek. 

Hogyan diagnosztizálják és kezelik a GERD-et?

A diagnózist rendszerint a kórtörténet és a tünetek alapján állítják fel. Röntgen vizsgálattal és hajlékony, száloptikás eszközzel - endoszkóppal- ellenőrzik a nyelőcső állapotát. A tünetek enyhítésére savlekötőket, a gyomor-bél mozgását elősegítő szerekre és életmódbeli változtatásra van szükség.

  • Hagyja abba a dohányzást (a nikotin gyulladást okoz a nyálkahártyákon)!
  • Csökkentese a kávé, a szeszesitalt, a zsíros, a fűszeres és savas ételek fogyasztását!
  • Kerülje a szénsavas italokat, sört!
  • Ha túlsúlyos, fogyjon le!
  • Egyszerre csak keveset egyen és ne nassoljon lefekvés előtt!
  • Evés után ne sportoljon, ne hajolgasson, és ne feküdjön le rögtön pihenni!
  • Emelje meg 10-20 cm-rel az ágy fejvégét!

A cikk oldalai:  1  2