Utazás és cukorbetegség

 Amennyiben a cukorbeteg anyagcserehelyzete otthonában stabil, jól megtervezett és  előkészített utazás nem jelenthet komoly problémát számára.

Jó tanácsok, aranyszabályok:

Időzónák átlépése

- Több időzónát átszelő utazás során szükség lehet az étkezési és gyógyszerelési rend megváltoztatására. Ehhez segítséget nyújthat a vércukorszint gyakoribb mérése. Keleti irányban való utazáskor eggyel kevesebb adag inzulinra és egy főétkezés kihagyására lehet szükség. Nyugati irányban utazók több órát nyernek, ami növelheti az inzulin igényüket.
- Segíthet, ha a repülőútra két órát visz magával a beteg és az egyiket a leszállásig a hazai idő szerint járatja. Így könnyebben mérheti az időkülönbséget.

Étkezés

- A legtöbb nemzetközi repülőjáraton speciális diétás ételt biztosítanak, pl. vegetáriánusoknak, cukorbetegeknek. Az igényt azonban előre jelezni kell. Teljes ellátással kínált utaknál előre tisztázni kell, ha hasonló igény van a diétára
- Városnézés, fizikai aktivitás csökkentheti, a hosszú repülőút pedig növelheti a vércukorszintet.
- Fontos tudni, hogy a trópusi gyümölcsök, valamint az édes-savanyú mártások, pikáns szószok cukortartalma igen magas. Indulás előtt kérje ki szakorvos vagy dietetikus tanácsát.

Inzulin

- Trópusi égövön, a nyitott ampullájú inzulin hamarább hatását veszti, ezért vigyen magával hűtőtáskát, termoszt, arra az esetre, ha nem lenne légkondicionált a szoba vagy nem lenne hűtőszekrény.
- Az ellopott, eltörött inzulinos ampulla külföldön is pótolható, ezért vigyen magával előre megírt receptet. Figyelni kell azonban arra, hogy az injekciók koncentrációja, a fecskendők méretezése eltérhet a hazaitól.

Igazolás

- Mindig hordjon magánál orvosi pecséttel ellátott igazolást a betegségről, lehetőleg angol, vagy az adott ország nyelvén. (Itthon is érdemes hasonló, magyar nyelvű igazolást tartani a személyigazolványban.) Ez az életét mentheti meg rosszullét esetén. Gyakran a részegséghez hasonlóak az alacsony vércukorszint okozta tünetek, mely az elsősegélynyújtót félrevezethetik. A betegnél lévő fecskendők miatt is  szükséges az orvosi papír, könnyen kábítószer fogyasztónak nézhetik az utazót a határon és annak kellemetlen következményei lehetnek. 

Védőoltások

A cukorbetegek minden védőoltást megkaphatnak, sőt magasabb kockázatuk miatt évente influenza és 10 évente pneumococcus elleni védelmük is szükséges. Ezeket az utazás előtt, a többi oltással egyidőben is felvehetik az oltóközpontokban.

Biztonság

- Jó, ha a betegségről egyik utastársa és az idegenvezető is tud, főleg ha egyedül, kísérő nélkül utazik.
- Minden fontos gyógyszerből a szükséges mennyiség kétszeresét vigye magával, egyet a kézitáskában, egyet a feladott csomagban, arra az esetre, ha a gép késik, átszállások vannak, vagy elvész a poggyász.
- Tartson magánál cukorkát, glukagonos ampullát, glükóz tablettát, gyors hatású inzulint stb. még akkor is, ha csak rövid időre hagyja el a szállodát.

Hasmenés

- Cukorbetegeknek fokozottan kell ügyelniük sérüléseik ellátására, a hasmenés okozta só és folyadékveszteség megelőzésére, illetve pótlására.

Biztosítás

- Érdemes tisztázni, mit fed a biztosítás, esetleg célszerű külön biztosítást is kötni.

Hazaérkezés után

- Keresse fel gondozóorvosát, ha bármilyen szokatlan panasza volt.