A "Johan Béla" Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója

Az Ázsiában előforduló madárinfluenza járvány a hazai lakosság számára
jelenleg nem jelent járványügyi veszélyt.


Az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalása a nemzetközi utazásokkal kapcsolban,
tekintettel a madárinfluenza-járványokra

2004. január 28.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem tartja szükségesnek az utazás korlátozását azokba az országokba, ahol a baromfiállományt érintő, H5N1 altípusú madárinfluenza-vírus által okozott járvány zajlik, köztük azokba az országokba sem, ahol humán megbetegedések is előfordultak.

A jelen helyzetben a WHO azt tanácsolja, hogy azok, akik az érintett területekre utaznak, kerüljék az élő állatot árusító piacokat / üzleteket valamint a baromfifarmokat, mivel a vírus nagy mennyiségben van jelen a fertőzött madarak ürülékében.

A baromfik körében az influenzavírus H5N1 altípusa által okozott fertőzést december közepe óta az alábbi területeken észleltek: Koreai Köztársaság (Dél-Korea), Japán, Vietnam, Thaiföld és Kambodzsa. Ezeken kívül még más országokból is jelezték a baromfipopuláció nagyarányú elhullását, de ennek okát még vizsgálják.

Japánban csupán egy farmon történtek megbetegedések. A járványt január 12-én jelentették, és más farmokra történő átterjedését nem észlelték. A farmon található 34 600 csirke egy része elpusztult, a többit január 20-ig megsemmisítették.

Az influenzavírus H5N1 altípusa által okozott humán megbetegedéseket és haláleseteket a fentiek közül két országból, Vietnamból és Thaiföldről jelentettek. Ezen személyek legtöbbje a beteg madarakkal történt közvetlen kapcsolat révén fertőződhetett. A WHO jelenleg nem rendelkezik olyan információkkal, amelyek szerint a vírus emberről emberre terjed.

Az influenzavírus hő hatására elpusztul. Elővigyázatosságból minden baromfiból készült ételt és a tojást is ajánlott alaposan megfőzni.

 

 

Forrás: www.who.int/csr/don/2004-01-26
      A cikk oldalai:  1  2