A "Johan Béla" Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója

Vietnamban, egy madárinfluenza-vírus által okozott, emberek körében előfordult megbetegedésekről
és az érintett területre utazóknak tett ajánlásokról

2004. augusztus 18.
 

Az Egészségügyi Világszervezet 2004. augusztus 13-án kelt jelentése szerint a Vietnamban működő madár-influenza figyelőrendszer adatai alapján 2004. július 19- augusztus 8. között súlyos légúti tünetekkel több beteget szállítottak kórházba. Közül augusztus 2-6. között meghalt három fő, egy csecsemő, egy négyéves és egy 25 éves személy vizsgálati mintáiban H5N1 altípusú influenzavírus törzseket azonosítottak. A vietnami egészségügyi hatóság megkezdte az esetek járványügyi vizsgálatát. Mintavételezést terveznek a megerősített esetek egészséges családtagjai, háziállatai körében. Jelenleg nincs bizonyíték a vírusnak emberről emberre történő terjedésére.

Ez év januárjában Délkelet Ázsiában (Dél-Korea, Indonézia, Japán, Kambodzsa, Kína, Laosz, Thaiföld, Vietnam) a fenti altípusú influenzavírus által a háziszárnyasok körében tapasztalt járványokról, továbbá emberi megbetegedésekről és halálesetekről érkezett jelentés. Január március között Vietnamban 22 laboratóriumi vizsgálattal megerősítetten a H5N1 influenzavírus által okozott megbetegedés, körülük 15 haláleset; Thaiföldön 12 megbetegedés, 8 haláleset történt. A betegek környezetében elvégzett járványügyi vizsgálat szerint többségük beteg madarakkal történt kontaktus révén fertőződhetett.

Júliusban Kínában, Indonéziában, Thaiföldön és Vietnamban újra fokozódott a szárnyasok között a fenti altípusú vírus által okozott, járványosan terjedő elhullás. Csak Vietnamban az év eleje óta 43 millió baromfi, az egész térségben ezidáig több mint 100 millió baromfi pusztult el a betegségben vagy került megsemmisítésre a járvány megfékezése céljából.

A fenti események ismeretében a már ez év tavaszán az utazóknak tett ajánlások megerősítése szükséges: 

  • Az Egészségügyi Világszervezet nem tartja szükségesnek az utazás korlátozását azokba az országokba, ahol a baromfiállományt érintő madárinfluenza-járvány zajlik, közöttük azokba az országokba sem, ahol az emberi megbetegedések előfordultak.
  • A jelenleg madárinfluenza-járvány által sújtott országokba (Kínába, Indonéziába, Thaiföldre és Vietnamba) történő utazás esetén kerülni kell a baromfi-farmokat valamint az élőállat-vásárokat és a beteg vagy elhullott madarakkal való kontaktust, mivel a fertőzött madarak ürülékében nagy mennyiségben van jelen a vírus.
  • Be kell tartani az általános higiénés szabályokat, gyakran és alaposan kell kezet mosni.
  • A fent említett országokba utazók vagy az onnan érkezők lázas megbetegedésük esetén azonnal forduljanak orvoshoz és panaszaik mellett számoljanak meg megbetegedésüket megelőző utazásukról, esetleges baromfival történt kontaktusukról. (A megsütött/megfőzött állatok fogyasztása nem közvetíti a fertőzést, a vírus ilyen mértékű hőkezelés hatására elpusztul.)

 

Forrás:

 

    HIV/AIDS

    Polio

    Influenza

Influenza
Madárinfluenza
 

    Járványügyi helyzet

Éves jelentések
 

    SARS

    Calicivírus

    Chikungunya-láz

    Egyéb

    Archívum

    Meningococcus