A "Johan Béla" Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója

Vietnamban, egy madárinfluenza-vírus által okozott,
emberek körében előfordult megbetegedésekről,
az utazóknak tett ajánlásokról, és a szakmai teendőkről

2004. augusztus 18.

Az Egészségügyi Világszervezet 2004. augusztus 13-án kelt jelentése szerint a Vietnamban működő madár-influenza surveillance adatai alapján 2004. július 19 - augusztus 8. között súlyos légúti tünetekkel több beteget szállítottak kórházba. Közülük augusztus 2-6. között meghalt három fő, egy csecsemő, egy négyéves és egy 25 éves személy vizsgálati mintáiban H5N1 altípusú influenzavírus törzseket azonosítottak. A vietnami egészségügyi hatóság megkezdte az esetek járványügyi vizsgálatát. Mintavételezést terveznek a megerősített esetek egészséges családtagjai, háziállatai körében. Jelenleg nincs bizonyíték a vírusnak emberről emberre történő terjedésére.

Ez év januárjában Délkelet Ázsiában (Dél-Korea, Indonézia, Japán, Kambodzsa, Kína, Laosz, Thaiföld, Vietnam) a fenti altípusú influenzavírus által a háziszárnyasok körében tapasztalt járványokról, továbbá emberi megbetegedésekről és halálesetekről érkezett jelentés. Január március között Vietnamban 22 laboratóriumi vizsgálattal megerősítetten a H5N1 influenzavírus által okozott megbetegedés, közülük 15 haláleset; Thaiföldön 12 megbetegedés, 8 haláleset történt. A betegek környezetében elvégzett járványügyi vizsgálat szerint többségük beteg madarakkal történt kontaktus révén fertőződhetett.

Júliusban Kínában, Indonéziában, Thaiföldön és Vietnamban újra fokozódott a szárnyasok között a fenti altípusú vírus által okozott, járványosan terjedő elhullás. Csak Vietnamban az év eleje óta 43 millió baromfi, az egész térségben ezidáig több mint 100 millió baromfi pusztult el a betegségben vagy került megsemmisítésre a járvány megfékezése céljából.

A fenti események ismeretében a már ez év tavaszán az utazóknak tett ajánlások megerősítése szükséges:

  • Az Egészségügyi Világszervezet nem tartja szükségesnek az utazás korlátozását azokba az országokba, ahol a baromfiállományt érintő madárinfluenza-járvány zajlik, közöttük azokba az országokba sem, ahol az emberi megbetegedések előfordultak.
  • A jelenleg madárinfluenza járvány által sújtott országokba (Kínába, Indonéziába, Thaiföldre és Vietnamba) történő utazás esetén kerülni kell a baromfi-farmokat valamint az élőállat-vásárokat és a beteg vagy elhullott madarakkal való kontaktust, mivel a fertőzött madarak ürülékében nagy mennyiségben van jelen a vírus.
  • Be kell tartani az általános higiénés szabályokat, gyakran és alaposan kell kezet mosni.
  • A fent említett országokba utazók vagy az onnan érkezők lázas megbetegedésük esetén azonnal forduljanak orvoshoz és panaszaik mellett számoljanak be megbetegedésüket megelőző utazásukról, esetleges baromfival történt kontaktusukról. (A megsütött/megfőzött állatok fogyasztása nem közvetíti a fertőzést, a vírus ilyen mértékű hőkezelés hatására elpusztul.)

A WHO azt ajánlja a tagországoknak, hogy kapcsolódjanak a globális influenza A/H5 surveillance rendszeréhez, és működtessék az A/H5 influenzavírus által okozott humán megbetegedések surveillance-át. A surveillance működésére vonatkozó információk megtalálhatók az Epinfo 2004. évi 6. számában.

Forrás:
   World Health Organization:
http://www.who.int/csr/disease/avian_influenza/en
   World Organization of Animal Health (OIE): http://www.oie.int/eng/AVIAN_INFLUENZA/home.htm.
  
http://www.oie.int/downld/AVIAN%20INFLUENZA/A_AI-Asia.htm

Kapcsolódó információk az OEK honlapján:
   Lakossági tájékoztatóban: Madárinfluenza...utazóknak 

    HIV/AIDS

    Polio

    Influenza

Influenza
Madárinfluenza
 

    Járványügyi helyzet

Éves jelentések
 

    SARS

    Calicivírus

    Chikungunya-láz

    Egyéb

    Archívum

    Meningococcus