Délkelet-Ázsiai szökőárral kapcsolatos tájékoztatóAz Ázsia katasztrófa (szökőár) sújtotta területeire utazni szándékozók számítsanak arra, hogy az utazás egészségügyi kockázata a helyi viszonyoktól függően jelentősen megnövekedhet. (A víz és élelmiszer által és a különböző vektorok által terjesztett - malária, dengue-láz - fertőzések veszélye fokozódik.) Nagyon lényeges utazás előtt figyelni az adott területtel kapcsolatosan megjelent hivatalos közleményeket. (pl. www.eum.hu; www.kum.hu)

Az utazásokkal kapcsolatos általános tudnivalókról a honlapon

Nemzetközi Oltóközpont címszó alatt lehet tájékozódni.

Az utazóknak ajánlott a hepatitis A (fertőző májgyulladás) és a hastífusz (typhus abdominális) elleni védőoltásokat felvenni.

A Hepatitis A elleni aktív immunizálás 14 nap múlva ad védettséget (Havrix 1440, Vaqta, Avaxim), a passzív immunizálásra szolgáló 16 %-os Human gammaglobulin azonnali védettséget biztosít.

A hastífusz elleni oltóanyag (Typherix, Typhim-Vi) beadása után 5-7 nap múlva alakul ki a védettség.

A védőoltásokat az ÁNTSZ Fővárosi és Megyei Intézeteiben működő nemzetközi oltóhelyeken, valamint az OEK Nemzetközi Oltóközpontjában rendelési idő alatt lehet felvenni, az oltások térítéskötelesek.

Gyógyszertári forgalomban is kaphatók a fenti oltóanyagok, amelyeket a háziorvosok vényre felírhatnak és beadhatnak.